Solig jaktdag på Brunnsholm.

I morse visade termometern -19 grader. Men värre har jag varit med om, dessutom var det vindstilla och såg ut att bli en solig dag.


Då får superluvan följa med...

 
Vi började jakten med ett drev genom ett stort parti med vass. Drevfolk och några skyttar begav sig ut på isen, och jag m.fl. agerade drev. Vi hade med oss en varsin skidstav försedd med en orange vimpel som vi höll högt lyftade så skyttarna kunde hålla koll på var vi befann oss. Vi själva var också behjälpliga av dessa, även om det krävdes att vi kastade upp dom i luften för att synas av de andra drevkarlarna.
Vildsvin och kronhjort cirkulerade och gjorde jakten spännande, men dovhjortar såg vi inga. Tre kron hjortar gav sig tillkänna i alla fall.

Ett vildsvinsbo...


Efter första såten, kaffe i solskenet...


Nästa såte var ett skogsparti med en del omgivande åkrar. Jag hanade på ett lovande bakpass, men fick en lugn stund fram till lunchdags.
Men det var två grupper om ca 15 + 25 dovhjortar som gäckade andra skyttar och drevfolk. En dov kom dock för nära en skytt och fick plikta med sitt liv.
Till lunch bjöds det på smakrik kött o grönsaksoppa, vilket värmde gott i kalla magar. Tempraturen hade stigit till -14 grader, nen i stället börjadedet blåsa lite. Det behövs verkligen inte mycket vind för att kyleffekten ska bli kännbar.
Dagens tredje och sista såte var sjönära skogspartier. Drevfolk och skyttar placerades ut och jakten drog igång. Jag hamnade i ett torn i fårhagen nära sjön.
Efter ett tag hördes ljudligt rasslande från vassen och pulsen steg, men det visade sig vara fem st kronhjortar. Som vi jägare vet så var det inte säsong för dem.
En kvart senare upprepades ljudbilden, men den här gången var det en dovhind med sin kalv. Pulsen ökade igen, men dom ville inte visa sig i fritt skottfält. Jag såg bara huvudena och ryggarna på dem när dom passerade på ca 50 meters håll. Inget djur blev fällt i den här såten , men många visade sig.
Återsamling och gemytlig termosfika, därefter hemgång. Jag fixade till en varsin Irish Coffe (scotch coffe) till mig och hustrun.
Trots tempraturen och blåsten har jag inte frusit. Ett par kängor tre storleksr för stora medgav gott om utrymme för extra sockor och sulor.
En nästan heltäckande huva av obehandlad ylle hade jag på mig på sista passet. Riktigt skönt.
Totalresultatet var måttliga... en dovhjort. Inte mycket för att vara på Brunnsholms viltrika marker.

After hunt...


Tur man inte planerade ett vildsvinsvak på kvällen...