Jakt igen. 20130112

En stor ansamling jägare slöt upp för dagens jakt på dovhjort, kronhjort, vildsvin och räv.
Kronhjort hade vi bara en hind kvar på licensen, så den skulle bli svår att ta.
Efter ett tag hade vi en hind med kalv i såten, där en hund hamnade mellan dessa båda så hinden såg ut att vara utan kalv. Vi beslutade via jaktradion att vi inte ska skjuta kron.
Men det fans gott om dovvillt och vildsvin också.
 
När vi ställde ut på morgonen var jag kvar vid bilen och inväntade en hundförare som jag skulle slå följe med på väg till mitt pass. Andra skyttar hade gått ut innan oss.
Bäst som jag står där kommer en dovhind med kalv travande bara ca 50 meter ifrån mig. Vi har skottillstånd så fort vi kommit på pass, så det vara bara att titta på dom och rapportera på radion. Dom var på väg rakt mot ett av passen. Jag ropade upp honom på radion, varpå han ganska precis hann ladda innan djuren kom. Han fick kalven men släppte hinden, den var ändå på väg in i såten.
 
Vi gick in och jag kom till mitt pass. Allt såg lovande ut med tanke på alla spår i snön. Dovhjort och vildsvin överallt om man får tro spårsnön.
Efter ett tag small ett skott några hundra meter från mig, men den skytten hade ingen radio så jag visste inte vad som hänt. Men det brukar ha gått bra när man bara hör ett skott.
Efter kanske 15-20 minuter hör jag att det prasslar i snön, och en liten gris på kanske 40 kg kommer smygande rakt mot mig. Den stannar på ca 10 meters håll med trynet rakt mot mig. Huvudet sänkt och står alldeles stilla. Jag får lätt in den i kikarsiktet och kramar avtryckaren. Grisen lägger sig och blir stilla. Inte ett ljud, inte en ryckning.
Strax efter det kommer en hundförare fram till skytten utan radio, och det visar sig att han skadskjutit ett vildsvin. Eftersöket påbörjas, och det är mycket blod till en början. Men efter ett tag avtar blodet och slutar nästan helt. I radion rapporterar han var han befinner sig, och en tanke slår mig... Kan det vara den grisen jag har skjutit?
Jag går fram till min gris o tittar. Ett litet hål i pannan och blod i tryne och öron visar var mitt skott tog. Men vänster framben är också avskjutet.
Jag bakspårar den och hittar små bloddroppar med kanske fem meters mellanrum.
Strax så möts jag och hundföraren, och allt är klarställt. Jag hade skjutit den redan påskjutna grisen.
Skönt.
 
 
 
 Dags för nästa såte.
Jag tog med två skyttar i Jeepen och placerade dom i var sitt torn, och jag intog mitt pass. Vi satt som bakskyttar, vilket brukar vara väldigt givande.
Mycket djur är på språng, mest dov och vildsvin men även de två kronhjortarna jag nämnde i början.
Efter en ganska lång stund hade hundarna fått en hyffsat stor gris på fötterna, och den sprang ut över fältet i riktning mot oss.
Den kom förbi den ena skytten, som inte lyckades få omkull den trotts två skott.
Hundarna följde efter grisen ut i vassen och där blev det ståndskall. Hundföraren lyckades smyga fram och avsluta det hela. Det var lite blodstänk i spåret, men det kan lika gärna ha kommit från hundtassarna. Tyvärr var det en stor sugga på ca 100 kg, men inga dragna spenar. Ev. fanns det smågrisar i magen.
Så var det dags för lunch, samtidigt som jag hämtade Jeepen "The Game Retriever" och släpade hem grisen.
Snötäckta plöjjor gjorde färden skumpig...
När jag var på väg fram för att hämta grisen, möttes jag av en galt (förmodar jag) på ca 70-80 kg. Den kom rakt emot mig över fältet, och vek av in i en skogsbacke 50 meter framför mig.
Han hade tur den dagen...
 
Sista såten, efter korvgrillning, bjöd på mycket dovhjort. Ingen kom dock tillräckligt nära någon skytt.
Däremot sprang en liten galt ut och tog emot en välriktad kula.
Så dagens resultat blev en dovkalv, två galtar på 40-50 kg och en stor sugga utan spenar.
Dags att åka hem o besöka soffan ett tag, sedan är det ju lördagkväll och jag har en date.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback